Ciąg geometryczny
myślący: ciąg an n∊N zdefiniowany jest wzorem an = √an−1*an+1 , n≥2 , a1,a2−dane
Udowodnić że ciąg an jest geometryczny
Pomożecie?
29 mar 16:54
myślący: te kreski takie nierówne to powinny być równe bo te wyrażenie całe jest pod pierwiastkiem
29 mar 16:55
Basia:
dla dowolnego n≥3 mamy
a
n =
√an−1*an+1 /()
2
a
n2 = a
n−1*a
n+1 /:a
n−1*a
n
| | an | | a2 | |
czyli |
| jest liczbą stałą (nie zależy od n) = |
| |
| | an−1 | | a1 | |
co kończy dowód
29 mar 17:16
myślący: a dobrze jest w ten sposób


| | an | |
an = √an−1*an+1 = √ |
| * an*qk = an |
| | qk | |
(to wszystko pod pierwiastkiem)
30 mar 15:07