asymptoty
Kasia: kto mi z tym pomoże potrzebuje wytłumaczenia krok po kroku jak to sie robi
Wyznaczy c równania asymptot danych krzywych
| | 4x3−x | |
a) f(x)= |
| b) f(x)= ln(4x+8) |
| | 4−x5 | |
29 mar 16:44
MQ: a) asymptoty pionowe x= cośtam masz dla x, dla których mianownik się zeruje
asymptoty poziome y=cośtam lub ukosne y= ax+b wyznaczasz badając, jak zachowuje się funkcja gdy
x→∞ i x→−∞
b) logarytm ma tylko jedną asymptotę −− pionową, gdy argument równy jest 0. W tym wypadku:
4x+8=0
Wyliczasz x i dostajesz x=cośtam
29 mar 16:57
Kasia: NIE MA CO bardzo pomocne może mi ktos jeszcze pomóc ?
29 mar 17:24
MQ: No czego jeszcze chcesz?
Nie umiesz policzyć 4x+8=0
Albo 4−x
5=0
Wszystko za ciebie mamy tu robić
29 mar 17:26