pomocy
Martyna:

Przyjmujac dane jak na rysunku obok, oblicz wartosc x, dla ktorych pole prostokataa jest
wieksze od pola trojkata
29 mar 16:44
krystek: P
p=x*4
√3
| | x3√3 | |
PΔ= |
| i teraz ma być : Pp>PΔ |
| | 4 | |
29 mar 16:47
Martyna: i co dalej ?
29 mar 16:49
krystek: | | x2√3 | |
PΔ= |
| poraw nie do 3 |
| | 4 | |
29 mar 16:51
krystek: Podstaw i rozwiąz nierównośc.
29 mar 16:51
29 mar 16:51
Martyna: wez pomoz ..

co mam dokladnie podstawic ..?
29 mar 16:52
krystek: 16
√3x−x
2√3>0 /
√3
x(16−x)>0
29 mar 16:54
Martyna: i to wszystko ?
29 mar 16:55
asdf: P
p = 4
√3 * x
| | x2√3 | |
Ptrójkąta równobocznego = |
| |
| | 4 | |
16x
√3 > x
2√3
−x
2√3 + 16x
√3 > 0
Δ = ....
x
1 = ...
x
2 = ...
a < 0 (ramiona w dół)
Będzie to przedział
To jeden ze sposobów
29 mar 16:57
Martyna: o moj Boze .. wyglada strasznie
29 mar 16:59
krystek: @asdfMasz rozkładem na czynniki bez delty i podziel przez √3 patrz 16:54
29 mar 16:59
Martyna: prosze napiszcie mi krok po kroku bo duman jestem i nic nie rozumiem
29 mar 17:01
Martyna: tuman *
29 mar 17:01
krystek:

x∊(0,16) i koniec
29 mar 17:04
asdf: krystek, ja napisałem, że to jeden ze sposobów

można skrócić, ale potrzeba do tego troche
myślenia, jeżeli chce się komuś pomóc to nie można wszystkiego pokazywać

Gdyby Martyna
zapytała się "
√3" można skrócić? to już byłby jakiś postęp, a tak to widzisz

Poddała się
29 mar 17:05
krystek: masz nierównośc kwadratowa 16x−x2>0 m zerowe to x=0 i x=16 wykres i koniec
29 mar 17:06
Martyna: i to wszystko ? a jakies wspolrzedne musze ta byc konkretne czy nie ?
29 mar 17:07
krystek: Poddała sie jak zobaczyła liczenie delty z takiej "okropności" TAK SąDZĘ!
29 mar 17:07
Martyna: prosze o najprostszy sposob bo nie kapuje wogole tego zadania ..
29 mar 17:11
Martyna: i nie poddaje sie . probuje zrozumiec a ze nie umiem tego zrobic to prosze kogos madrzejszego
29 mar 17:11
asdf: Martyna, tutaj masz rozwiązanie:
−x
2√3 + 16x
√3 > 0 || :
√3
−x
2 + 16x > 0
a = −1
b = 16
c = 0
BRAK
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 256 − 4* (−1) *
0
Δ = 256
√Δ = 16
| | −b + √Δ | | −16 + 16 | |
x1 = |
| = |
| = 0 |
| | 2a | | −2 | |
| | −b − √Δ | | −16 − 16 | |
x2 = |
| = |
| = 16 |
| | 2a | | −2 | |
I masz wykres krystka
29 mar 17:11
krystek: Przesledź liczenie ! Napisz na kartce.
A nierówności kwadratowe jak rozwiazujemy, to masz opanowane?
29 mar 17:13
29 mar 17:13
asdf: Jak nie rozumiesz to poszukaj kogoś nie mądrzejszego, co bardziej wytrwałego odemnie
29 mar 17:13
Martyna: dziekuje bardzooo !
29 mar 17:15
krystek: @asdf nie gniewaj się ale ode mnie
29 mar 17:19
asdf: ja się nie gniewam, chodzi mi o to, że ja już odpuściłem sobie uproszczanie tego, ty jak chcesz
to "wojuj"

Matematyki nie ogarniesz w 2 miesiące

od tylu tak serio siedzę przy tej
matmie

2 miesiące temu byłem mniej więcej na etapie "Martyny", albo i gorzej bo f.
liniowej nie rozumiałem
29 mar 17:22
krystek: Chodzi o poprawność zapisu ODE MNIE
29 mar 17:27
asdf: aaa.... no też
29 mar 17:29