Udowodnij
Tomek: Udowodnij, że 7n*23n−32n jest podzielne przez 47
29 mar 16:43
Basia: indukcja to ma być czy jakiś inny sposób ?
29 mar 16:44
Tomek: Cokolwiek.
29 mar 16:45
Basia:
no to indukcja, bo jestem leniwa
1.
n=1
L = 71*23−32 = 7*8−9 = 47 = 1*47
2.
Z: 7n*23n − 32n = p*47 gdzie p∊C
T: 7n+1*23(n+1) − 32(n+1) = m*47 gdzie m∊C
dowód:
zauważamy, że Z jest równoważne z zapisem:
7n*23n − p*47 = 32n gdzie p∊C
7n+1*23(n+1) − 32(n+1) =
7*7n*23n*23 − 32n*32 =
56*7n*23n − 9*32n = (na mocy przekształconego Z)
56*7n*23n − 9*(7n*23n − p*47) =
47*7n*23n + p*9*47 =
47*[ 7n*23n + 9p ] = 47*m
co kończy dowód bo m = 7n*23n + 9p ∊C
29 mar 16:55
Eta:
2/ sposób ze wzoru an−bn=(a−b)(an−2+an−3*b+......... + bn−2)
7n*8n−9n = 56n−9n= (56−9)( 56n−2+56n−3*9+.......... + 9n−2)=
= 47* k bo k= (56n−2+ ............. + 9n−2 ) −−−− jest całkowita
zatem pierwotnie podana liczba jest podzielna przez 47
c.n.u
29 mar 23:31
AC:
7n*23n =7n*8n = 56n = 9n = 32n modulo 47
c.b.d.u.
30 mar 08:29