Bryły obrotowe
Hiromi_Ise: Zbiornik w kształcie walca leży poziomo na ziemi. Gdy do zbiornika tego wlano 200 l wody, to
okazało się, że jej poziom (lustro) znajduje się na wysokości 60 cm od ziemi, co stanowi 75%
średnicy zbiornika. Oblicz pojemność tego zbiornika.
29 mar 16:24
MQ:
29 mar 16:34
Hiromi_Ise:
29 mar 16:44
MQ: r = 40 cm, bo 34*2r=60cm
β=30o, bo napełnione do wysokości 34 średnicy, czyli 112r
Stąd α=120o
Pole odcinka koła (tego odciętego u góry) =12(πα180−sinα)r2
Pole części dolnej = πr2− to u góry = πr2−12(πα180−sinα)r2
=r2[π−12(πα180−sinα)]
Pole części dolnej*h=200litrów −− stąd wyliczysz h
Pojemność zbiornika to pojemność walca o promieniu r i wysokosci h
29 mar 16:45
Hiromi_Ise: aaaa..., wielkie dzięki za pomoc
29 mar 16:51