PROblem
TOmek: Rozwiąż nierówność
w przedziale <0,2π>
29 mar 16:10
Basia:
to ma być: sinx*[ cos(x) − 12 ] ?
29 mar 16:13
TOmek: tak
29 mar 16:14
Basia:
no to rozważ dwa przypadki
1. x∊(0; π) ⇒ sinx>0 ⇒ cos(x) − 12 < 0
i rozwiąż to w tym przedziale
(0 i π odpadają bo sin0=sinπ=0 czyli lewastrona=0)
2.
x∊(π; 2π) ⇒ sinx<0 ⇒ cos(x) − 12 > 0
i rozwiąż to w tym przedziale
(2π odpada bo sin(2π)*[ cos(x) − 12 ] = 0 )
29 mar 16:19
TOmek: Ja doszedłem to takie czegoś
t−cosx t∊<1,1>
nie da rady jakos z tego dojść do wyniku

Bo Twój pomysł Basiu jest troche dla mnie tajemniczy
29 mar 16:20
Basia:
iloczyn dwóch wyrażeń jest ujemny ⇔ wyrażenia mają różne znaki
czyli tam gdzie sinx jest dodatni drugi czynnik czyli cosx − 12 musi być ujemny i
odwrotnie
"i to by było na tyle"
co do Twojego rozwiązania nie wiem co to jest t
29 mar 16:25
TOmek: t− cosx
29 mar 16:29
TOmek: Troche już mi się jasniej zrobiło Basiu, dziekuje
29 mar 16:29
Basia:
ale co t−cosx ?
za co to podstawiasz ?
przecież tam czegoś takiego nie ma
29 mar 16:39
TOmek: jednak źle tam przepisałem, przepraszam,, cos takiego robiłem:
| | 1 | |
(1−cos2x)(cosx− |
| )2)<0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
−(cos2x−1)(cosx− |
| )2)<0 |
| | 2 | |
prosze
29 mar 16:50