całki
Madzia: bardzo prosze o pokazanie mi krok po kroku rozwiązanie tego zadania z góry serdecznie dziękuje
Wyznaczyć całki
| | x6+2x8−5x4+7x3−3x2−4x−1 | |
a) S |
| dx |
| | x3 | |
29 mar 15:55
Basia:
= ∫(x
3+2x
5−5x+7−
3x−4x
−2 − x
−3) dx
całka sumy(różnicy) = sumie(różnicy) całek
∫a*f(x) dx = a∫f(x) dx
| | xα+1 | |
∫xα dx = |
| +C dla α≠ −1 |
| | α+1 | |
29 mar 16:00
Madzia: a ta całka b) S31 x3*e2xdx
29 mar 16:22
Basia:
najpierw sobie policz nieznaczoną
kilka razy przez części
podstawiając
f(x) = x
3 f'(x) = 3x
2
| | e2x | |
= x3* |
| − 3∫x2*e2x dx |
| | 2 | |
i jeszcze dwa razy tą samą metodą
29 mar 16:32