równania kwadratowe
Juras: Wyznacz liczbę rozwiązań równania:
a) (
√2−1)x
2 + 4x + 4
√2
b) −1/4x
2 + πx − 10 = 0
Pomoże ktoś?
29 mar 15:47
Basia:
policz Δ i oszacuj jej wartość tzn. zbadaj czy jest >0, czy < 0, czy =0
29 mar 15:54
Juras: No wiem, w pierwszym mi wychodzi 16 + 12
√2 , dobrze, czy źle coś rachunkowo?
29 mar 15:56
Juras: odświeżam.
29 mar 16:43
krystek: Zapisz obliczenia
29 mar 16:44
Juras: Δ = 16 −4 * (√2−1) * 4 √2 = 16−4√2+4*4√2 = 16 + 12 √2
29 mar 16:45
krystek: Żle Δ=16−4*4√2(√2−1)
29 mar 16:49
asdf: albo jestem ślepy albo w pierwszym nie widzę równania
29 mar 16:53
Juras: No tak, fakt, nie zauważyłem nawiasu w 1, zgadza się all
29 mar 17:03