Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji
Maja: | | 3x+2 | |
Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji f(x) = − |
| |
| | x+2 | |
względem prostej o równaniu y= −2 Określ dziedzinę oraz zbiór wartości funkcji g i zapisz jej
| | a | |
wzór w postaci g(x)= |
| +q |
| | x−p | |
Błagam o szybkie rozwiązanie! Bardzo pilne
29 mar 15:40
29 mar 15:48
MQ: −(f(x)+2)=g(x)+2
Z tego już g(x) łatwo wyliczysz.
29 mar 15:52
Maja: ale o co tu chodzi? prosze o wytłumaczenie..
29 mar 16:17
MQ: Skoro f i g są symetryczne wzgl. y=−2, to po dodaniu do nich 2 byłyby symetryczne wzgl y=0,
czyli jedna byłaby minus druga.
f1=f+2
g1=g+2
f1 jest symetryczna wzgl. y=0 do g1, czyli:
−f1=g1, czyli:
−(f+2)=g+2
Reszta to zwykła matematyka
29 mar 16:21
Maja: Czyli po prostu tak przekszłcamy żeby symetria była wzgl y=0 ? Jak bedzie wzgl y=3 to trzeba
odjąc 3 tak?
29 mar 16:34
MQ: No, tak
29 mar 16:46
Maja: ok dzięki wielkie!
29 mar 18:49