Proszę o pomoc
tomek: | | x | |
Dla jakich p równanie p=| |
| | ma 1 rozw. |
| | x−1 | |
29 mar 15:30
Mila: Rozwiąż graficznie.
| | x−1+1 | | 1 | |
1) f(x)= |
| = |
| +1 |
| | x−1 | | x−1 | |
Narysuj wykres f(x)
2) narsuj wykres |f(x)|
3) sprawdz ile punktów wspólnych ma otrzymany wykres z poziomą prostą y=p
29 mar 15:40
tomek: wyszedł mi jeden punkt dla y=0 dobrze?
29 mar 15:45
Mila: dla p=0?
Narysuję , to odpowiem, ale po 20.
29 mar 15:46
tomek: a mogłabyś teraz proszę
29 mar 15:48
tomek: mógłby ktoś to sprawdzić?
29 mar 15:51
MQ: Wychodzi p=0 i p=1
29 mar 16:00
tomek: czemu p=1?
29 mar 16:04
Basia:
D: x∊R\{1}
x = p(x−1) lub x=−p(x−1)
x = px − p lub x = −px + p
x − px = −p lub x+px = p
(1−p)*x = −p lub (1+p)*x = p
1.
p=1
0*x = −1 sprzecznośc
2*x = 1
x =
12
czyli dla p=1 jest jedno rozwiązanie
2.
p = −1
2x = 1
x =
12
0*x = −1 sprezeczność
czyli dla p = −1 też jest jedno rozwiązanie
3. p≠1 i p≠ −1
wtedy
czyli są wtedy dwa rozwiązania, no chyba, że dla jakiegoś p te ułamki są równe
−p(1+p) = p(1−p)
−p − p
2 = p − p
2
−p = p
a to jest prawdą dla p=0
czyli także dla p=0 mamy jedno rozwiązanie
Odp. p= −1 lub p=0 lub p= −1
29 mar 16:09
MQ:
29 mar 16:13
tomek: dziękuję
29 mar 16:14
Basia:
oczywiście p = −1 odpada, bo wartość bezwzględna nie może być ujemna;
zawsze czegoś zapomnę dopisać
29 mar 16:14
MQ: Ta druga gałąź nie chce mi wyjść na rysunku.
Powinna być ładna hiperbola w prawej górnej ćwiartce osi przerywanych, jak czarna, tylko
symetrycznie względem punktu przecięcia osi przerywanych
29 mar 16:15
MQ: Dolny punkt (0,0) górny punkt (12, 1)
29 mar 16:17
Basia:
te łuki czasem robią takie głupie kawały i "nie ma mocnych"
29 mar 16:21
Mila: Jestem już.Patrz na wykres.
Prosta y=0 i prosta y=1 przecina wykres w jednym punkcie.
Odp. Dla p=0 i dla p=1 równanie ma jedno rozwiązanie.
29 mar 21:35