rozwiaz rownanie
Aśś;): tego to nie wiem jak zrobić
29 mar 15:30
MQ: Tu nie ma równania
29 mar 15:42
Aśś;): miało być tak
29 mar 17:08
MQ: Warunek 5−x≠0 i x−2≠0
Jeśli warunek spełniony, to:
(3x−1)(x−2)=(5−x)x
Mnożysz, sprowadzasz na jedną stronę i dostajesz równanie
29 mar 17:12
Aśś;): czyli : (3x2−x)(6x−2)=5x−x2 ?
29 mar 17:15
MQ: Nie
3x2−6x−x+2=5x2−x2
29 mar 17:18
MQ: Pomyliłem się przy pisaniu:
po prawej ma być 5x−x2 , jak u ciebie
29 mar 17:19
Aśś;): ale czy 5 *x nie bedzie 5x? a nie 5x2 ?
29 mar 17:21
MQ: No przecież ci odpisałem, że się pomyliłem po prawej!
29 mar 17:23
Aśś;): jeju nie widziałam !
29 mar 17:24
Aśś;): czyli teraz bedzie : 4x3−12x+2=0 ?
29 mar 17:26
MQ: Potęgi ci się pomyliły!
4x2−12x+2=0
29 mar 17:27
Aśś;): no tak

teraz delta ?
29 mar 17:33
MQ: Tak, tylko pamiętaj po wyliczeniu pierwiastków o warunku.
29 mar 17:34
Aśś;):
wychodzi, ze Δ=112 czyli √112? chyba nie da sie spierwiastkować?
29 mar 17:37
asdf: √112 = √16 * 7 = 4√7
29 mar 17:39
MQ: 112=9*4*3 ⇒√112=√9*4*3
29 mar 17:40
MQ: Ups! Walnąłem się asdf podał ci właściwą podpowiedź
29 mar 17:41
asdf: 112 ≠ 9 * 4 * 3
29 mar 17:41
Aśś;): dziekuje

czyli x1=
√7 , a x2=2
√7 ?
29 mar 17:42
asdf: Jak Ci to wyszło

?
| | 12 − 4√7 | | 3 − √7 | |
x 1 = |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | |
Dobra, nie wtrącam się, elo
29 mar 17:46
MQ: | | 3−√7 | | 3+√7 | |
Mi wychodzi |
| i |
|
|
| | 2 | | 2 | |
ale sama widziałaś, jaki jestem w liczeniu, więc sprawdź
29 mar 17:46
Aśś;): oj tam, oj tam

MQ dobrze policzyłeś to ja pomyliłam

Dziekuje bardzo za pomoc

jutro mam spr z równan i nIerowniosci wiec jak macie jakies przykłady to mozecie dać, pocwicze
sobie
29 mar 17:50