Jeżeli a>b>0 to ile wyniesie wyrażenie |2b-3a| - |2a-b|
martulka1323: Jeżeli a>b>0 to ile wyniesie wyrażenie |2b−3a| − |2a−b|
29 mar 15:29
MQ: Sprawdź, czy wyrażenia w | | są dodatnie czy ujemne −− łatwo to sprawdzić, bo wiesz, że a>b>0
Te, które są dodatnie, przepisz już bez | | bez zmiany znaku
Te, które są ujemne, przepisz już bez | | ale zmień znak
Np. 3−5 jest mniejsze od 0, więc |3−5| przepisuję jako (5−3)
29 mar 15:36
pigor: ...

no to np. tak :
a>b>0 /:b ⇒
ab>1 , a wtedy
|2b−3a|−|2a−b|=
= b|2−3
ab|−b|2
ab−1|= b(3
ab−2)−b(2
ab−1)= 3a−2b−2a+b=
a−b . ...
29 mar 15:46