Oblicz wyrażenie
Tomek: Liczbę pierwszą 2011 zapisano w postaci a2−b2, a i b to liczby naturalne. Oblicz a2+b2.
29 mar 15:18
asdf: a2 − b2 = 2011
a
2 − b
2 = (a − b)(a + b)
(a − b)(a + b) = 2011
| | 2011 | |
a2 + b2 = ( |
| − b)2 + b2 |
| | a − b | |
| | 2011 | | 20112 | | 4022b | |
( |
| − b)2 = |
| − |
| + b2 |
| | a − b | | 2011 | | a − b | |
| | 20112 | | 4022b | |
a2 + b2 = |
| − |
| + b2 + b2 |
| | 2011 | | a − b | |
| | 20112 | | 4022b | |
a2 + b2 = |
| − |
| + 2b2 |
| | 2011 | | a − b | |
pomoże ktoś
29 mar 15:27
Mila: Jeśli a2−b2 jest liczbą pierwszą to a−b=1, a+b=2011
29 mar 15:32