Pomocyy Prosze was
kaśka: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach różnych 9. Wyznacz długość
wysokości tego ostrosłupa

? Nie umiem STEREOMETRII Dla mnie to czarna magia

: Pomocy

:(
29 mar 15:17
asdf: daj coś swojego to pomoge, bo za kogos zadan robic nie bede
29 mar 15:18
kaśka: jeszcze nic nie mam swojego bo nie wiem co zaczac
29 mar 15:19
dorota: tam jet równych czy różnyc w zadaniu

29 mar 15:20
kaśka: miało być równych * sorry za blond
29 mar 15:30
asdf: wszystkie krawędzie równe 9, czyli czworościan
| | 2 | |
Wys. ostrosłupa pada pod kątem prostym na |
| długości podstawy od krawędzi bocznej: |
| | 3 | |
wys. podstawy:
| 2 | | 2 | | 9√3 | | 18√3 | |
| h = |
| * |
| = |
| = 3√3 masz już jedną dł, druga to 9 i z tw. |
| 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
pitagorasa
H
2 + (3
√3)
2 = 9
2
81 − (3
√3)
2 = H
2
81 − 27 = H
2
H =
√54
H = 3
√6
| | a√6 | |
A krócej: wysokość ostrosłupa to |
| |
| | 3 | |
29 mar 16:23
asdf: | | a√6 | |
wysokość czworościanu to |
| |
| | 3 | |
29 mar 16:23