trygonometria
grylz: pomocy

chce sprawdzic czy te zadanie jest dobrze rozwiazane.
rozwiaz rownanie:
sin5x+sin3x=sin4x
sin(4x+x) +sin(4x−x)=sin4x
sin4x*cosx+cos4x*sinx + sin4x*cosx−sinx*cos4x=sin4x
2sin4x*cosx=sin4x /:2sin4x
cosx=
sin4x2sin4x
cosx=
12
x=60
o
29 mar 15:14
Mila: Mogłeś prościej dojść do postaci
2sin4x*cosx=sin4x dotąd dobrze, ale dalej źle, nie wolno Ci dzielić przez sin4x, bo gubisz
rozwiązanie
powinno być:
2sin4xcosx−sin4x=0
sin4x(2cosx −1)=0
sin4x =0 lub 2cosx−1=0
dokończ , patrz na wykresy sinx, cosx
29 mar 15:21
grylz: kurcze, teraz to juz lipa, mialem to na poprawie z tryg
29 mar 15:29
Mila: Zawsze możesz się poprawić, trzeba uzupełnic wiadomości.
29 mar 20:21