Zadanie z fizyki:) bardzo proszę o pomoc, bo zupelnie nie mam na nie pomysłu:)
anettt25: Dwa klocki o masach m1 i m2, połączone lekką sprężyną, leżą na gładkim poziomym stole. Obliczyć
stosunek przyspieszen a1 i a2, jakie uzyskują te klocki po odciągnięciu ich od siebie i
puszczeniu?
29 mar 14:59
MQ: Akcja = Reakcja
więc siły działające na klocki muszą być co do wartości bezwzględnej równe, czyli:
F1=F2
czyli:
m1a1=m2a2
stąd już łatwo wyliczyć a1/a2
29 mar 15:12
anettt25: Dziekuje Ci bardzo
29 mar 15:41