mam obliczyc obszar ograniczony funkcjami
f(x)=x2
s(x)=x+2
x2=x+2
x2−x−2=0
x=−1 x=2
∫−12 (x+2−x2) dx warunek
| x2 | x3 | |||
x+2−x2 całkuje c(x)= | +2x− | |||
| 2 | 3 |
| x2 | x3 | 10 | ||||
c(2)= | +2x− | = | ||||
| 2 | 3 | 3 |
| x2 | x3 | 7 | ||||
c(−1)= | +2x− | =− | ||||
| 2 | 3 | 6 |
| 10 | 7 | 9 | |||
−( | )= | ||||
| 3 | 6 | 2 |
może wiesz jak sprawdzać takie przykłady w tym kalkulatorze http://www.wolframalpha.com
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+from+-1+to+2%28x%5E2+-+%28x+%2B+2%29%29