2 zadania z wielomianów
Zajczex: Proszę o objaśnienie
1) Dany jest wielomian G(x) =(x2+x+2)(ax+b). Wyznacz wartości a, b dla których G(x) jest
wielomianem zerowym
2) O wielomianie trzeciego stopnia wiadomo, że ma dwa pierwiastki x1 = 1 oraz x2 = −3 przy czym
pierwiastek x2 jest dwukrotny. Wielomian ten dla argumentu (−2) osiąga wartość 6.
a) Wyznacz ten wielomian
b) Rozwiąż nierówność W9x) ≤ 0
29 mar 14:35
Mila: 2) w(x)=a(x−1)*(x+3)2
w(−2)=6 z tego związku oblicz a.
29 mar 14:55
pomagacz:
1)
G(x) = 0
2)
a)
W(x) = a(x − 1)(x + 3)2
W(−2) = 6
poszukać a
b) tylko policzyć
29 mar 14:57