planimetria
kora: pomóżcie

W trójkącie ABC środkowa AD jest prostopadła do boku AC . Kąt BAC ma miarę 120∘ .
Wykaż, że |AB | = 2|AC | .
29 mar 14:14
Ted:
... gdzie jest bła

29 mar 14:22
kora: tzn
29 mar 14:43
Mila: Środkowa AD może być prostopadła do boku BC.
29 mar 14:46
kora: właśnie. rysunek już mam, tylko jak to udowodnic?
29 mar 14:47
Mila: Popraw treść zadania, bo jest bez sensu.
29 mar 14:50
rumpek: Mila treść jest ok
29 mar 14:52
Ajtek:

Tak to mniej więcej wygląda, w pierwszej chwili rownież myślałem iż jest błąd

.
29 mar 14:56
29 mar 14:57
Mila: OK
29 mar 14:57
Mila: No cóż, do schematów człowiek się przyzwyczaja, fajne zadanko. Kora znalazłaś rozwiązanie
podane przez Rumpka?
29 mar 15:01
Ted:

Środkowa dzieli trójąt na dwa o równych polach ....dalej już z górki −
29 mar 15:09
rumpek: łatwiej tw. sinusów
29 mar 15:10
Mila: Kora?
29 mar 15:13
kora: niestety, nie mam pomysłu nadal :<
29 mar 15:15
Mila: Kąt DAB=30
0
| 1 | | 1 | |
| AC*AD= |
| *AD*c*sin30 |
| 2 | | 2 | |
29 mar 15:15
kora: co to jest c?
29 mar 15:26
Mila: AB (bok leżący naprzeciw wierzchołka C), tam porównanie pól.
?
29 mar 15:27
kora: dzięki
29 mar 15:31
Mila: Podziękuj Rumpkowi, Tedowi i Ajtkowi, bo wyprowadzili mnie z błedu co do treści .
29 mar 15:34
kora: dzięki wam wszystkim
29 mar 16:03
ainsztain: γ∞≥≥⊂←≈∑δ≠←∫⊂≥≤ΩπΔδ zasada Kornela Defogla
29 mar 17:49
Mila: Licz na nas.
29 mar 20:09