matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hej
anka:
rozwiaż równanie 3x
3
+ 3x
2
− 2x = 0
29 mar 14:10
Aga1:
x(3x
2
+3x−2)=0 x=0 lub 3x
2
+3x−2=0 licz Δ, x
1
, x
2
29 mar 14:12
anka:
dzięki
29 mar 14:14
Alkain:
x(3x
2
+3x−2)=0 x
1
=0 Δ=9+4*3*2 Δ=33
−3+
√
33
x
2
=
6
−3−
√
33
x
3
=
6
29 mar 14:14