witam
olo: 
dane są wielomiany w(x)=x
3 −1 i p(x) =2x
2+4x+1
wyznacz wielomian u i podaj jego stopien
u (x)=w(x)+p(x)
29 mar 13:48
pepek: ja w to x3−1 a p to 2x2+4x+1
to u= x3+2x2+4x
29 mar 13:54
pepek: a stopien wielomianu to najwyzsza potega przy x
29 mar 13:55
olo: mam to na jutro na zadanie czy to jest rozwiązanie całe
29 mar 13:59
pepek: tak, poprostu dodajesz te 2 wielomiany
29 mar 13:59
olo: ale jak to
29 mar 14:02
pepek: skoro u to suma tych dwoch wielomianow wiec dodajemy
29 mar 14:04
olo: ale dalej nie wiem jak to zrobić( matoł zemnie)
29 mar 14:06
pepek: u=w+p⇔ u= x3 −1 + 2x2+4x+1 =
29 mar 14:09