matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
witam
olo:
rozłóż wielomian w na czynniki wx=x
3
− x
2
+x −1
29 mar 13:31
Tragos:
w(x) = x
3
− x
2
+ x − 1 grupowaniem: w(x) = x
2
(x − 1) + 1(x − 1) = (x
2
+ 1)(x − 1)
29 mar 13:33
Ajtek:
x
3
−x
2
+x−1=x
2
(x−1)+(x−1)=(x−1)(x
2
+1)
29 mar 13:33