matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Sylwia:
Oblicz wartość wyrażenia
sinx+cosx
2sinx−3cosx
wiedząc, że x∊(
π
2
i tgx=2
29 mar 13:10
Sylwia:
poprawka x∊(0,
π
2
)
29 mar 13:11
Ted:
2
√
5
√
5
Skoro tgx=2 to sinx=
... a cosx=
... a dalej z górki −
5
5
29 mar 13:20