równanie kwadratowe
Ola: (2x − 1)
2 = 4 jak to rozwiazac bez delty
29 mar 13:01
lelek: 2x−1=16
2x= 17
x= 8,5
29 mar 13:03
pigor: ...
elelk niestety pisze bzdety

, a to wreszcie miła dla mnie ...

prośba, bo jestem fanem metod ... bez "delty" , a więc patrz i

... np. tak :
(2x−1)2=4 ⇔ |2x−1|=2 ⇔ 2x−1=−2 lub 2x−1=2 ⇔ 2x=−1 lub 2x=3 ⇔
⇔
x=−12 lub
x=32 ⇔
x∊{−12,32} i tyle ...
29 mar 13:10
konrad: lub można też tak:
4x2−4x+1=4
4x2+2x−6x−3=0
2x(2x+1)−3(2x+1)=0
(2x−3)(2x+1)=0
x=3/2 lub x=−1/2
29 mar 13:35
Aga1: lub
(2x−1)2−22=0 ze wzoru skróconego mnożenia a2−b2=(a−b)(a+b)
(2x−1−2)(2x−1+2)=0
29 mar 13:39
pigor: ... no i widzę, że klub ...

fanów powiększa się, witam w klubie , a deltę ...

na
śmietnik historii , w każdym razie raz na...

ileś tam razy i tak trzymać
29 mar 13:47