pomocy
Martyna: Znajdz rownanie okregu o srodku w punkcie P=(−1,1) stycznego do prostej o rownaniu x=4..
29 mar 12:06
Alkain: punkt środek masz podany więc
(x+1)2+(y−1)=r
teraz tylko wyznaczyć promień tego koła
Od 1 do 4 są 3 jednostki więc promień jest równy 3
Pełny wzór
(x+1)2+(y−1)2=9
29 mar 12:14
Ajtek: Alkain od współrzędna x środka wynosi −1, zatem promień wynosi 5!
29 mar 12:16
pigor: ... otóż z warunków zadania i postaci kanonicznej równania okręgu :
(x+1)
2+(y−1)
2=|4−(−1)|
2 ⇔ (x+1)
2+(y−1)
2=(4+1)
2 ⇔ (x+1)
2+(y−1)
2=5
2 ⇔
(x+1)2+(y−1)2=25 − szukane równanie okręgu w postaci kanonicznej lub
po przekształceniach w postaci
x2+y2+2x−2y−23=0 − ogólnej . ...
29 mar 12:19
Martyna: dziekuje bardzo
29 mar 12:21
Alkain: 
P[Ajtek] dziękuje za zwrócenie uwagi

nie wiem czemu tak napisałem
29 mar 12:22
Ajtek: Nie ma sprawy

.
29 mar 12:24