Prosze o pomoc
Martyna: rozwiaz algebraicznie i graficznie uklad rownan
y=x2−x−2
y−x=1
29 mar 11:50
pigor: ... graficznie to punkty przecięcia paraboli y=x
2−x−2 i prosta y=x+1 , a
algebraicznie to pobaw się układem metodą podstawiana . ...
29 mar 12:37
Martyna: hmm...
29 mar 17:19
Martyna: pomoze mi ktos w tym
30 mar 15:09
Beti: METODA ALGEBRAICZNA:
podstawiasz:
x
2−x−2−x=1
x
2−2x−3=0
Δ = 4+12 = 16
√Δ = 4
x
1 = ...
x
2 = ...
y
1 = x
12 − x
1−2 = ... (podstawiasz do wzoru na y policzoną wartość x
1)
y
2 = ... (j/w)
czyli rozwiązaniem układu są dwie pary liczb:
lub
30 mar 15:16
Ted:
y=x+1
x+1=x2−x−2
x2−2x−3=0 ... Δ=16
x1=−1 ... y1=0
x2= 3 ... y2=4
30 mar 15:18
Martyna: a graficznie jak to trzeba zrobic ? Dziekuje BETI
30 mar 15:19
Martyna: TED tez dziekuje
30 mar 15:19
Martyna: a jak sie liczy te x1 ? i x2
30 mar 15:22
Martyna: mi x
1 wyszlo 3
30 mar 15:26
30 mar 15:28
30 mar 15:29
30 mar 15:30