POMOŻECIE MI
BARTHEZ: POMOŻECIE MI
29 mar 09:30
asdf:
3x − 6 = (2x + 1)(x − 2)
3x − 6 = 2x
2 − 3x − 2
−2x
2 − 4 = 0
−2x
2 = 4
ODP:
Brak rozwiązania...
29 mar 10:07
29 mar 10:08
asdf: D = R \ {0,2}
x + 4 = x
2 − x
−x
2 + 4 = 0
−x
2 = − 4
x
2 = 4
x = 2 lub x = −2
29 mar 10:32
29 mar 10:34
asdf: D= R \ {3}
tego nie jestem pewien:
x = 2, bo x = 3 ∉ D
29 mar 10:35
proxx: mnożysz obustronnie przez x−3 i
zostaje x−2 = 0,
x = 2
29 mar 10:37
proxx: x+4x−2 = x / x−2
x+4 = x2 − 2x
x2 − 3x − 4 = 0
Δ = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
x1 = 3−52 = −1
x2 = 3+52 = 4
29 mar 10:44
proxx: 3x − 6x − 2 = 2x+1
mnożysz na krzyż
3x − 6 = 2x2 − 3x − 2
2x2 − 6x + 4 = 0
Δ = 36 −32 = 4
√Δ = 2
x1 = 1
x2 = 2
29 mar 10:47
asdf: proxx, masz racje

ja wziołem 3x −(−3x) = 0 a to błąd
29 mar 11:01