wyznacz reszte z dzielenia wielomianu w przez wielomian p,jesli:
Lekarzyk: p(x)=x2−5x+6
w(2)=0
w(3)=9
29 mar 01:47
Godzio:
R(x) = 9x − 18
29 mar 01:51
Lekarzyk: a jak do tego doszedles/doszles bo nie moge tego za nic zrozumiec mysle nad tym juz 10 minut
−.−
29 mar 01:53
Ajtek: No właśnie
Godzio jak

?
29 mar 01:53
Godzio:
Mamy do tego twierdzenie, że jeżeli dzielimy W(x) przez dwumian (x − a) to reszta jest równa
R(a) = W(a)
R(x) = ax + b
W(2) = 2a + b = 0
W(3) = 3a + b = 9
czyli a = 9, b = −18
29 mar 01:54
Godzio:
W(x) dzielimy przez (x − a), mamy zatem:
W(x) = Q(x)(x − a) + R(x) ⇒ W(a) = Q(a)(a − a) + R(a) ⇒ W(a) = R(a)
Taki dowodzik
29 mar 01:56
Ajtek: Wrzuć coś związanego z tym twierdzeniem bo rozwiązanie kojarzę. Nazwa/link
29 mar 01:57
Ajtek: Aha, analiza na jutro.
29 mar 01:57
29 mar 01:58
Ajtek: Dzieki

. To kolejny przykład, wracając do sąsiedniego wątku, że można się czegos
nauczyć/przypomnieć
*)
*) niepotrzebne skreślić, z naciskiem na przypomnieć

.
29 mar 02:02
Godzio:
29 mar 02:03