matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
grylz:
Pomocy
wiedzac ze α∊(
π
2
,π), β∊(π,
3π
2
) oraz sinα=
3
4
, cosβ=−
1
2
oblicz cos(α+β)
29 mar 00:42
Ted:
cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ
7
√
7
skoro sinα=3/4 ... i α w II ćwiartce to cosα=−
√
=−
16
4
√
3
skoro cosβ=−1/2 ... i β w III ćwiartce to sinβ=−
2
√
7
1
3
√
3
√
7
3
√
3
cos(α+β)=(−
)(−
)−
(−
)=
+
=
4
2
4
2
8
8
29 mar 09:49