funkcja logarytmiczna
Paweł: Wyznacz dziedzinę funkcji
| | 1 | |
g(x)=log |
| −4x (2x2−3x+1) |
| | 3 | |
| 1 | |
| −4x − to podstawa logarytmu |
| 3 | |
29 mar 00:33
Ajtek: {2x
2−3x+1>0
Dziedziną jest część wspólna tych przedziałów.
29 mar 00:35
Eta:
logab to D: a>0 i a≠1 i b>0
29 mar 00:36
Paweł: sory Ajtek złe zadanie przepisałem

nie wiem tego
29 mar 00:38
Paweł: wychodzi mi że D to zbiór pusty
29 mar 00:39
Lekarzyk: 2−3x≠0
−3x≠−2
x≠23
x∊R/23
29 mar 00:42
Paweł: Lekarzyk napewno ? a inne założenia ?
29 mar 00:43
Ajtek: Rozwal nierówność:
| | x2+1 | |
Jeżeli |
| to liczba logarytmowana  . |
| | 2−3x | |
29 mar 00:43
Ajtek: no i oczywiście 2−3x≠0
29 mar 00:44
Paweł: no i właśnie Ajtek wychodzą mi chore rzeczy
29 mar 00:45
Ajtek: tzn?
29 mar 00:45
Paweł: D=zbiór pusty
29 mar 00:48
Ajtek: jak zbiór pusty?
Pokaż obliczenia
29 mar 00:49
Paweł: (x
2+1)(2−3x)>0
nie mam miejsc zerowych w pierwszym nawiasie w drugim też bo są założenia
a
3=−3 więc wykres zaczynam rysować z dołu z prawej strony i on nigdy nie przejdzie osi ox więc
dla żadnego x (x
2+1)(2−3x)>0
29 mar 00:53
Ajtek:

| | 3 | |
śpiący już jestem ale jak dla mnie dziedzina to (−∞; |
| )
|
| | 2 | |
3
29 mar 00:58
Tragos: ohoho...
(x2+1)(2 − 3x) > 0 (mnożymy przez x2 + 1, zawsze dodatnie) i 2 − 3x ≠ 0
2 − 3x > 0 i 2 − 3x ≠ 0
2 − 3x > 0
x ∊ ......
29 mar 00:59
Paweł: | | 2 | |
w odpowiedziach jest do |
| a to u góry to skąd wziąłeś ? |
| | 3 | |
29 mar 01:00
Ajtek: | | 2 | |
Cholera |
| miało byc oczywiście  |
| | 3 | |
29 mar 01:01
Paweł: Tragos tam chyba miało być że dzielisz przez x2+1 i tak sobie można dzielić ?
29 mar 01:03
Tragos: no dzielę, dzielę

tutaj wolno bo x
2 + 1 jest zawsze dodatnie
29 mar 01:03
Ajtek: W tym przypadku można ponieważ x2+1 nigdy nie będzie równe 0.
29 mar 01:03
Paweł: chore zadanie
29 mar 01:04
Ajtek: i zawsze dodatnie
29 mar 01:04