stożek
anka: W kulę o promieniu R wpisano stożek o największej powierzchni bocznej. Znaleźć pole tej
największej powierzchni.
28 mar 23:24
nieokiełznany: R − promień kuli
r − promień podstawy stożka
l − długość tworzącej stożka
Pb = πrl
stożek będzie miał największe pole boczne jeśli r = R, stąd l = √2R
Pb = π*R*√2R
Pb = πR2√2
29 mar 15:15
maddhew: "stożek będzie miał największe pole boczne jeśli r = R, stąd l = √2R"
A tego nie trzeba przypadkiem udowodnić?
29 mar 21:16
maddhew: Podbijam, bo ciekawi mnie samego to zadanie.
1 kwi 18:50