liczenie masy
Łukasz: mam wymiar 121 mm i gęstość 7,86 g/cm3 ile wynosi masa
28 mar 23:20
Ajtek: Wymiar czego?
28 mar 23:23
Łukasz: jakiegoś elementu płaskiego
28 mar 23:24
Ajtek: jest to długość, szerokość wysokość?
28 mar 23:25
Łukasz:
28 mar 23:26
Łukasz: dodałem wszystko
28 mar 23:26
Ajtek: A jakieś inne wymiary?
I czy jest to rzut z góry, boku?
28 mar 23:27
Łukasz: te 121 mm to objętość
28 mar 23:31
Łukasz: chodzi mi tu o zmiane jednostki bo gęstość podana w cm3
28 mar 23:33
Ajtek: o masz, maly szcaegol zjadles jednostke objetosci
28 mar 23:34
Ajtek: jak zjem to pomoge
28 mar 23:34
Ajtek: A więć tak:
1cm=10mm
1cm
2=100mm
2
1cm
3=1000mm
3
zatem:
121mm
3=0,121cm
3
Masa:
m=objętość*gęstość
dalej policz sam

.
28 mar 23:40
Łukasz: czyli to wyjdzie 0,95 g?
28 mar 23:43
Ajtek: Wg tego co podałeś, to w przybliżeniu tak.
28 mar 23:45
Łukasz: ok dzieki
28 mar 23:46
Ajtek: Na przyszłość:
nie zjadaj jednostek! Zobacz ile czasu minęło, zanim się dogadaliśmy o co chodzi

.
121mm to nie jest to samo co 121mm
3
28 mar 23:49