matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozloz wielomian na czynniki. Krok po kroku
Lekarzyk:
1. w(x)= 5(x−1)
5
− 20(x−1)
4
2. w(x)= 4(x+1)
5
− 8(x+1)
3
28 mar 23:16
Przewiduje pokój:
5(x−1)
5
− 20(x−1)
4
= 5(x−1)
4
(x−1 − 4) = 5(x−1)
4
(x − 5) drugi analogicznie.
28 mar 23:17