Funkcja wykładnicza
Paweł: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
f(x)=I1−2x−2I−1
w odpowiedziach jest że funkcja jest malejąca dla x<=2 a rosnąca dla x>=2
jak to zrobić ?
28 mar 22:49
Paweł:
28 mar 23:03
Basia:
1.
1−2x−2 ≥ 0 ⇔ 2x−2 ≤ 1 = 20 ⇔ x−2 ≤0 ⇔ x≤2
wtedy
|1−2x−2| = 1−2x−2
czyli
f(x) = 1−2x−2 −1 = −2x−2 a to jest funkcja malejąca
2.
1−2x−2 < 0
rozważ sam w podobny sposób
28 mar 23:06
maddhew: A nie możesz narysować sobie wykresu?
28 mar 23:06
Paweł: dzięki Basia
28 mar 23:11
maddhew: Basia mogłabyś jeszcze objaśnić jakoś twoje rozumowanie?
28 mar 23:12