aa
myszka: MISTRZOWSKIE RÓWNANKA


rożwiaż
log
x|x
2−4|>0
oraz
cos2x=cosx+|cosx|
28 mar 22:45
dubel: czy w pierwszym przykładzie wychodzi od 0 do nieskonczonosci? ktos wie?
28 mar 22:54
Przewiduje pokój: najpierw założenia. Później na dwa przypadki.
28 mar 22:55
Basia:
ad.a
0 = logx1
rozważ dwa przypadki:
1.
0<x<1 i masz nierówność logx|x2−4| > logx1
a funkcja jest malejąca czyli
|x2−4| < 1
2.
x>1 i masz taką samą nierówność ale funkcja jest rosnąca
czyli
|x2−4| > 1
dalej musisz sobie radzić sama, przecież uczysz się matematyki na poziomie rozszerzonym
ad.b
też dwa przypadki
x∊<−π2+2kπ; π2+2kπ> ⇒ cosx≥0 ⇒ |cosx| = cosx
x∊(π2+2kπ; 3π2+2kπ) ⇒ cosx<0 ⇒ |cosx| = −cosx
podstaw do swojego równania
w przypadku (1) podstaw cos2x = 2cos2x − 1
28 mar 23:00
myszka: Co do podpunktu b , właśnie tak robiłam jak piszesz, ale chyba cos jest zle
bo wychodzi 2t2−2t−1=0
a wiec delta jest niewymierna. wychodza jakies głupoty ... chyba coś jest źle:(
28 mar 23:02
myszka: :(
28 mar 23:08
pigor: ... no to może np. tak : 1.z definicji logarytmu i wartości bezwzględnej
x
2−4≠0 ⇔ x
2≠4 ⇔ |x|≠2 ⇔
x∊R\{−2,2} , wtedy
logx{x2−4|>0 ⇔
(0<x<1 i x∊R\{−2,2})
lub (x>1 i x∊R\{−2,2}) ⇔
0<x<1
lub (1<x<2
lub x>2 ⇔
x∊(0;1)U(1;2)U(2;+∞), czyli
x∊(0;+∞)\{1,2} .
28 mar 23:09
myszka: wyszło mi trochę inaczej (0;1) w sumie z (√5; + nieskonczonosci) robiłam sposobem BASI
28 mar 23:16
Basia:
Δ=4+4*2*1 = 12
√Δ = 2
√3
| | 2−2√3 | | 1−√3 | | 1 | | √3 | |
t1 = |
| = |
| = |
| − |
| = sinπ6 − sinπ3 = |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2cos[(
π6+
π3)/2]*sin[(
π6−
π3)/2] =
| | √2 | |
2cosπ4*sin(−π12) = −2* |
| *sinπ12 = −√2*sinπ12 |
| | 2 | |
i masz równanie
cosx = −
√2*sin
π12
"dokładasz" jedynkę trygonometryczną
z t
2 postąp tak samo (będzie łatwiejsze równanie)
28 mar 23:22
Basia:
ad. poprzednie
a o założeniach pamiętałaś ? |x2−4|>0 ⇔ x2−4≠0
28 mar 23:24
pigor: ,,. no to dalej :
.... ⇒ x∊(0,1) i |x
2−4|<x
0 lub x∊(1;+
∞)\{2} i |x
2−4|>x
0 ⇔
⇔ x∊(0,1) i −x
2+4<1
lub x∊(1;2) i −x
2+4<1
lub x∊(2;+
∞) i x
2−4>1 ⇔
x∊(0,1) i x
2>3
lub x∊(1;2) i x
2>3
lub x∊(2;+
∞) i x
2>5 ⇔
x∊(0,1) i |x|>
√3 lub x∊(1;2) i |x|>
√3 lub x∊(2;+
∞) i |x|>
√5 ⇔
x∊∅
lub x∊(
√3;2)
lub x∊(
√5;+
∞) ⇔
x∊(√3;2) U (√5;+∞) − szukany
zbiór rozwiązań danej nierówności. ...
28 mar 23:26
Basia:
pigor a ile to będzie log√5|5−4| ?
wg Ciebie √5 należy do zbioru rozwiązań
albo log√4,01|4,01−4| ?
wg Ciebie √4,01 też należy do zbioru rozwiązań
28 mar 23:30
Basia:
to dotyczyło poprzedniego postu, tego z 23:09
28 mar 23:32
Basia:
x∊(0,1) ⇒ |x2−4|<1
|x2−4| < 1 ⇔ −1 < x2 − 4 < 1 ⇔ 3 < x2 < 5 ⇔
x∊[(−∞; −√3)∪(√3;+∞)]∩(−√5;√5) ⇔ x∊(−√5;−√3)∪(√3;√5)
[(−√5;−√3)∪(√3;√5)]∩(0,1) = ∅
x∊(1;+∞) ⇒ |x2−4|>1
|x2−4|>1 ⇔ x2−4<−1 lub x2−4>1 ⇔ x2<3 lub x2>5 ⇔
x∊(−√3;√3) lub x∊(−∞; −√5)∪(√5;+∞)
mamy:
[(−√3;√3))∪(−∞; −√5)∪(√5;+∞)]∩(1;+∞) = (1;√3)∪(√5;+∞)
liczby 2 tu nie ma; nie trzeba jej wyrzucać
28 mar 23:49
pigor: tak, to dalszy ciąg postu z 23.09 , bo mi się za wcześnie wcisnęło wyślij
28 mar 23:50