funkcje
Marta: 1.Koszty produkcji (w zł)w pewnej fabryce można opisać za pomocą funkcji liniowej f, w której
argumentem x jest liczba sztuk wyprodukowanego towaru. Jeśli wyprodukowanie tysiąca sztuk
towaru kosztuje 1200zł a wyprodukowanie 3000szt. towaru kosztuje 1600zł to ile kosztuje
wyprodukowanie 2500szt tego towaru?
2.Rowerzysta jechał z miejsowości Wielkie do oddalonej o 50km miejscowości Dolne. Po godzinie
był w połowie drogi i od tej chwili jechał z stałą predkością 20km/h.Odległość y (w km) jaka
dzieli rowerzystę od miejscowości dolne jest funkcją czasu x (w godz) liczonego od chwili
wyjazdu z miejsowości Wielkie. Jakim wzorem jest opisana ta funkcja?
A. y=20x+25
B. y=1+50x
C. y=50−20x
D. y=25−20(x−1)
28 mar 22:41
maddhew:
Zad.1
f(x)=ax+b,
| ⎧ | 1200=1000a+b | |
| ⎩ | 1600=3000a+b |
|
Oblicz z tego a i b, a następnie podstaw 1600 za x do funkcji.
28 mar 22:46
maddhew: Tfu, oczywiście podstaw 2500 za x do funkcji
28 mar 22:47
maddhew: W drugim zobacz, w którym wzorze, po podstawieniu 1 za x otrzymasz 25, a po podstawieniu
94, 50.
28 mar 22:51