trygonometria
grylz: POMOCY

tryg
wykaz bez pomocy tablic ze liczba a=
6sin25osin65osin130o jest calkowita.
28 mar 22:38
Przewiduje pokój: | 6*sin25o * sin65o * cos65o | |
| = |
| sin130o * cos65o | |
| | sin25o * 3sin130o | |
|
| = 3 ∊ C |
| | sin25o * sin130o | |
28 mar 22:41
Basia:
sin130 = sin(180−50) = sin50 = sin(2*25) = 2sin25*cos25
sin65 = sin(90−25) = cos25
podstaw teraz do swojego wzoru i policz
28 mar 22:41
maddhew: Przekształć sin25 na cosinusa, następnie skorzystaj ze wzoru na sin(2α)
28 mar 22:43