funkcje
Marta: 1.Koszty produkcji (w zł)w pewnej fabryce można opisać za pomocą funkcji liniowej f, w której
argumentem x jest liczba sztuk wyprodukowanego towaru. Jeśli wyprodukowanie tysiąca sztuk
towaru kosztuje 1200zł a wyprodukowanie 3000szt. towaru kosztuje 1600zł to ile kosztuje
wyprodukowanie 2500szt tego towaru?
2.Rowerzysta jechał z miejsowości Wielkie do oddalonej o 50km miejscowości Dolne. Po godzinie
był w połowie drogi i od tej chwili jechał z stałą predkością 20km/h.Odległość y (w km) jaka
dzieli rowerzystę od miejscowości dolne jest funkcją czasu x (w godz) liczonego od chwili
wyjazdu z miejsowości Wielkie. Jakim wzorem jest opisana ta funkcja?
A. y=20x+25
B. y=1+50x
C. y=50−20x
D. y=25−20(x−1)
28 mar 22:34