matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
grylz:
Wiedzac ze β∊(
3π
2
,2π), α∊(π,
3π
2
) oraz sinβ=−
2
5
, cosα=−
1
3
oblicz sin(α−β)
28 mar 22:32
M:
9 lut 15:04
Panna młoda Goblina :
2
sinβ=−
5
1
cosα=−
3
3π
α∊(π,
)
2
3π
β∊(
,2π)
2
4
cosβ=
√
1−sin
2
β
=
√
1−(−
2
5
)
2
=
√
1−
4
25
=
5
2
√
2
sinα=−
√
1−cos
2
α
=−
√
1−(−
1
3
)
2
=−
√
1−
1
9
=(−
)
3
sin(α−β)=sinα*cosβ−cosα*sinβ
2
√
2
4
1
2
sin(α−β)=(−
*
)−[−
*−
]=
3
5
3
5
8
√
2
2
−8
√
2
−2
−2(4
√
2
+1)
=−
−
=
=
15
15
15
15
10 lut 17:42