ok
mnyszka: ;> Dla jakich a i b liczba 1 nie jest podwójnym pierwiastkiem równania:
x
3−(a+b)x
2−(a−b)x+3=0
28 mar 22:18
Przewiduje pokój: Sprawdź najpierw dla jakich jest
28 mar 22:25
myszka: próbuję

ale jakoś nie idzie
trzeba podstawić za x=1?
czy zapisać (x−1)
2(x−a)?
ehhh nie wiem:(
28 mar 22:26
Przewiduje pokój: wzory Viet'a dla wielomianu stopnia III znasz?
28 mar 22:26
maddhew: Zawsze można się jeszcze pobawić ze schematem Hornera
28 mar 22:31
myszka: wzorów vieta nie znam dla stopnia III

spróbuje hornerem ale nie wiem czy sie uda
28 mar 22:32
Przewiduje pokój: nie ma sensu Hornerem. Wzorami Viet'a najłatwiej i najszybciem
ewentualnie sposobem kolegi :
(x−1)2(x−a) = (x2 − 2x + 1)(x−a)= x3 + ... −a
−a = 3
a = −3
mamy więc wielomian :
(x−1)2(x+3)
wymnożyć. Porównać. rozwiazać układ równań. Skończyć zadanie.
28 mar 22:34
myszka: skąd wiesz, że a=3 ?
nie rozumiem
28 mar 22:35
Przewiduje pokój: wymnożyłem i porównałem.
28 mar 22:36
myszka: wyszło mi a=−3 a b=5 wiec dla takich istnieje , wiec dla kazdej innej nie istnieje

tak

?
28 mar 22:41
Przewiduje pokój: nie myl a z a

(x−1)
2(x−a) − a jest tutaj trzecim pierwiastkiem
x
3 − (a+b)x
2 − (a−b)x + 3 − a jest tutaj zmienną którą musimy obliczyć
aby tego uniknąć
(x−1)
2(x−c) i teraz już się nie pomylisz. \
c = −3
28 mar 22:45
myszka: nie rozumiem co to mi dało
ok, wyszło c=−3
zapisuję (x−1)2(x−3) i rozwiązuję
a potem znowu porównuję tak?
28 mar 22:48
myszka: Tylko, że wyszło mi coś takiego x
3−5x+7x−3 a wiec a+b=5, co ma sie nijak do wczesniejszego
porównywania bo stamtad wyszło a+b =2 wiec smiech
28 mar 22:49
Przewiduje pokój: x
3 − 5x
2 + 7x − 3 = x
3 − 2x
2 + x − 3x
2 + 6x −3 = x(x
2 − 2x + 1) − 3(x
2 − 2x + 1) =
(x−3)(x−1)
2 
dobrze ci wyszło.
28 mar 22:52
myszka: ale pytanie było DLA JAKICH A I B ?
Czyli jak dla mnie trzeba to wymnozyc i porównać tak?
wychodzi a+b=5?
28 mar 22:55
Przewiduje pokój: równanie ma pierwiastek podwójny = 1 dla a = −1 oraz b = 6
więc nie ma takowego pierwiastka podwójnego lda :
a ≠ − 1 oraz b jest dowolne
b ≠ 6 oraz a jest dowolne.
Koniec.
28 mar 22:58
myszka: dzięki
28 mar 23:06