Wyznacz wzór ciągu geometrycznego.
viora: 1) Wiedząc, że an jest ciągiem geometrycznym, oblicz:
* n, jeśli a1 = −1/2 i Sn = 513/1536
* q ∊ W, jeśli a1 = 1/3 i S6 = 665/729
2) Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego, wiedząc, że S5 = 521/625, S4 = 104/125 i S3 =
21/25.
28 mar 22:13
Jolanta: 2 4 8 16,,, q=2 bo 2*2=4 4*2 =8 8*2=16
n to miejsce liczby (wyrazu ) w kolejce

np 8 jest na 3 miejscu czyli a
3=8
2 jest pierwsza czyli a
1=2
| | 1−qn | |
Sn to suma wyrazów ,których jest n Sn=a1* |
| |
| | 1−q | |
| | 1−24 | | 1−16 | |
w tym przykłądzie S4=2* |
| =2* |
| =2*15=30 2+4+8+16=30 |
| | 1−2 | | −1 | |
Podstawiam do wzoru na sume dane z zadania
28 mar 22:34
Jolanta: 171(2−2q)=512(−1+q
n)
342−342q=−512+512q
n
512q
n+342q−291=0
28 mar 22:48
Jolanta: dalej nic nie zrobie mam dwie niewiadome n i q
28 mar 22:51
Mila: Viora sprawdź, czy podałaś dobrze treść, bo podobne zadanie robiłam, były żmudne obliczenia,
ale nie było problemu. Nie mogę znaleźć.
28 mar 23:44