ciąg arytmetyczny
an: wykaż, że jeżeli ciągi an i bn są arytmetyczne, to również ciągiem arytmetycznym jest ciąg
cn określony wzorem:
a) cn = an + an+1
b) cn = 3an + 2bn − 3
proszę o pomoc...
28 mar 22:00
maddhew:
a) r − różnica ciągu (an)
rc − różnica ciągu (cn)
an = a1 + (n−1)r ⇒ cn = 2a1 + r(2n−1)
rc = cn+1 − cn ⇔ rc = 2a1 + r(2n+2−1) − 2a1 + r(2n−1) ⇔ rc = 2r
Ponieważ r jest stałe, rc również musi być stałe. Spróbuj pokombinować z b), a jak nie
będzie wychodziło, to pisz.
28 mar 22:22
an: coś wykombinowałam ale nie wiem czy dobrze, miło jak ktoś sprawdzi

:
a
n = a
1 + (n−1)r
a
b
n = b
1 + (n−1)r
b
c
n = 3(a
1+nr
a −r
a) + 2(b
1+nr
b−r
b) − 3 = 3a
1 + 3nr
a − 3r
a + 2b
1 + 2nr
b − 2r
b − 3
a
n+1 = a
1 + nr
a
b
n+1 = b
1 + nr
b
c
n+1 = 3(a
1 + nr
a) + 2(b
1 + nr
b) − 3 = 3a
1 + 3nr
a + 2b
1 + 2nr
b − 3
więc c
n+a − c
n = 3r
a + 2r
b
28 mar 23:08