:D
ZOŚKA: BŁAGAM O POMOC

Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A (3,0) i B =(−1,2) którego
środek należy do prostej o równaniu : x−y+2=0 .
28 mar 21:57
ZOŚKA: ma ktoś pomysł?
wyznaczyłam z równania prostej x, podstawiłam do równania okręgu, ale kicha..
28 mar 22:03
Przewiduje pokój: y = x+2
czyli :
ys = xs + 2
mamy więc równanie :
(x−xs)2 + (x − xs + 2)2 = r2
odstawisz współrzędne dwóch punktów i obliczysz wszystko :
28 mar 22:06
Przewiduje pokój: aaaa − 2 jaki błąd xD
28 mar 22:06
ZOŚKA: dokładnie tak robię, ale nie chce mi wyjść
wyszło mi coś takiego 2y2+2y2+13=r2
28 mar 22:07
Przewiduje pokój: (x−x
s)
2 + (y − x
s − 2)
2 = r
2
teraz dobrze

Przepraszam

Nie wiem co dziś ze mną nie tak xD
28 mar 22:08
Eta:
prosta ma równanie y= x+2
S(x, x+2)
|AS|=|BS|= r
to:
|AS|2= |BS|2 ⇒ (x−3)2+(x+2−0)2 = (x+1)2+(x+2−2)2
to: (x−3)2+(x+2)2= (x+1)2+x2
−6x+9 +4x+4= 2x+1⇒ 4x=12 ⇒ x= 3 to x+2= 5
S(3,5) i r2= |AS|2= (3−3)2+(3+2)2 = 25
równanie tego okręgu jest:
o: ................ dokończ
28 mar 22:08
Przewiduje pokój: ale masz dwa punkty i dwie niewiadome. Ska wiec pojawiło się 1 równanie z dwiema niewiadomymi?
28 mar 22:08
Perki92: x−y+2=0
y=x+2 y=ax+b
a=0 b=2
28 mar 22:11
ZOŚKA: super dziękuję


eta
28 mar 22:16
Eta:
I jak
ZOŚKA ? pasuje?
28 mar 22:17
Eta:
28 mar 22:17
mnyszka: wyszło mi r=5

Eta brzmisz groźnie
28 mar 22:18
ZOŚKA: (x−3)
2+(y−5)
2=25


możesz być eta ze mnie dumna
28 mar 22:19
Eta:
Czemu "groźnie" ? jestem Eta (grecka litera
η .......... a nie ETA
28 mar 22:20
Eta:
ok
ZOŚKA
28 mar 22:21
Perki92: nie czaje czemu S=x,x+2
28 mar 22:30
myszka: to jest z równania prostej
28 mar 22:31
Perki92: to jest 0 a b=2
28 mar 22:33
myszka: x−y+2=0 czyli −y=x+2
28 mar 22:36
Perki92: to i tak mi nic nie mowi czemu srodek jest tak zapisany
a po za tym to chyba raczej y=−x−2
28 mar 22:39
myszka: nie, tam jest błąd równanie jest x−y+2=0

TO JEST ZWYKŁE PODSTAWIANIE

środek leży na tej prostej
28 mar 22:43