funcke
Marta: 1.Koszty produkcji (w zł)w pewnej fabryce można opisać za pomocą funkcji liniowej f, w której
argumentem x jest liczba sztuk wyprodukowanego towaru. Jeśli wyprodukowanie tysiąca sztuk
towaru kosztuje 1200zł a wyprodukowanie 3000szt. towaru kosztuje 1600zł to ile kosztuje
wyprodukowanie 2500szt tego towaru?
2.Wykaż że jeśli funkcja f jest funkcją liniową to dla dowolnego argumentu x0 liczba
f(x0=1)−f(x0) jest taka sama
3.Rowerzysta jechał z miejsowości Wielkie do oddalonej o 50km miejscowości Dolne. Po godzinie
był w połowie drogi i od tej chwili jechał z stałą predkością 20km/h.Odległość y (w km) jaka
dzieli rowerzystę od miejscowości dolne jest funkcją czasu x (w godz) liczonego od chwili
wyjazdu z miejsowości Wielkie. Jakim wzorem jest opisana ta funkcja?
28 mar 21:51
Patronus:
1) f(x) = ax + b
1200 = 1000a+b
2500 = 3000a+b
rozwiąż układ równań otrzymane a i b wstaw do wzoru
28 mar 21:54
Patronus: f − liniowa
f(x)=ax+b, a,b ∊ R
f(xo+1) − f(x0) = axo+a + b − ax0 = a+b
28 mar 21:56
Marta: ale to nie wychodzi
28 mar 22:16
Marta: ale to nie wychodzi
28 mar 22:16