matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Filip:
Proszę o sprawdzenie gdzie zrobiłem błąd.
1
1
n
1
n
a
n+1
− a
n
= ((1+
)(n+1)+3)−((1−
)n+3)= (n+1+
+
+3)−(n−
+3)=
k
k
k
k
k
n
1
n
2n
1
n+
+
+ 4 − n +
− 3=
+
+1
k
k
k
k
k
k−1
Ma wyjść:
. Proszę o pomoc
k
28 mar 21:32
krystek:
1
1
A dlaczego raz 1+
a w a
n
1−
k
k
28 mar 21:35
Filip:
W sumie to celna uwaga, pomyliłem się widocznie
Dziękuje
zaraz zobacze czy teraz dam rade
28 mar 21:39
Filip:
ok, teraz wszystko wyszło, dziękuje
28 mar 21:44