Postać parametryczna
Tiamat: Może ktoś mi podać wzór na postać parametryczną prostej w R2 ? Nie mogę znaleść :c
28 mar 21:29
MandM: [x,y,z] = [x0,y0,z0] + t [ a,b,c]
Inaczej:
{ x=x0+at
{y=y0+bt }
{z=z0+ct
Jest to prosta która przechodzi przez punkt p0=(x0,y0,z0) i wyznaczonej przez wktor
kierunkowy v=[a,b,c]
28 mar 21:42
MandM: Nie wiem czy to dobrze ale coś takiego miałem tam kiedyś ostatnio na algebrze : )
28 mar 21:43
Tiamat: okk, ale ja potrzebuję tylko do osi x i y, bez z i dlatego właśnie mam z tym problem:x
28 mar 23:04
ZKS:
To przecież będziesz miał tak samo tylko wyrzucasz oś z. Wektor K→ = [a , b] jest równoległy
do prostej l oraz punkt P (xo , yo) należy do prostej więc:
{x − xo = at ⇒ x = xo + at
{y − yo = bt ⇒ y = yo + bt
28 mar 23:23