v
gryzdek: Dla jakich k należących do R okrąg o równaniu x
2+y
2−6x−2ky+2k
2−10k+9=0 zawiera się w
zbiorze A = { (x,y) x,y należą do R i x≥0 i y≥0 }

?
28 mar 21:21
pigor: ... no to doprowadzam do równania okręgu w postaci kanonicznej np.
tak :
x
2+y
2−6x−2ky+2k
2−10k+9=0 ⇔ x2−6x+9+y
2−2ky+k2+k
2−10k= 0 ⇔
(x−3)2+(y−k)2=10k−k2 , gdzie S=(x
o,y
o)=(3,k) − środek i r=
√10k−k2 − promień
okręgu, więc warunki zadania spełnia układ nierówności :
yo>0 i r ≤3 ⇔
k>0 i
√10k−k2≤3 i 10k−k
2>0 ⇔ k>0 i 10k−k
2≤9 i −k(k−10)>0 ⇔
k>0 i k
2−10k+9≥0 i 0<k<10 ⇔ k
2−k−9k+9≥0 i 0<k<10 ⇔ k(k−1)−9(k−1)≥0 i 0<k<10 ⇔
(k−1)(k−9)≥0 i 0<k<10 ⇔ k≤1 lub k≥9 i 0<k<10 ⇔
0<k≤1 lub
9≤k<10 ⇔
⇔
k∊(0;1>U<9;10) − szukany
zbiór wartości
k . ...
29 mar 12:11
Ajtek: [P[pigor] skąd warunek r≤3?
Nie za bardzo to kminię

.
29 mar 12:25
pigor: ...

no cóż, nie każdy to musi tak od razu ... (jak to ty nazywasz

) , a więc
np. lepiej przyjrzyj się zbiorowi A i środkowi okręgu to może ... zakminisz i tyle,
a jak nie zakm.... , to zapraszam na ...

korepetycje
29 mar 12:34
Ajtek: Już wszystko jasne

.
Nie doczytałem, iż cały okrąg ma zawierać się w pierwszej ćwiartce, a nie tylko jego środek.
29 mar 12:37
pigor: ... no i o to w tej matematyce chodzi , czytać i czytać treść zadania raz, dwa, ... a może
i więcej razy , aż ... i tyle . ...
29 mar 12:41