oblicz
mala: Na trójkącie równobocznym opisano okrąg a następnie wpisano okrąg w ten trójkąt. Różnica
długości promienia okręgu opisanego na trójkącie i promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
jest równa 3√6.Oblicz długość boku tego trójkąta.
Bardzo proszę o pomoc
28 mar 21:16
Jolanta:
R−r=3
√6 podstaw wyznacz h pózniej a
28 mar 21:23
dero2005:
| | 1 | | 1 | | a√3 | |
R − r = |
| h} = |
| * |
| = U{a√3{6} = 3√6
|
| | 3 | | 3 | | 2 | |
a
√3 = 18
√6
a = 18
√2
28 mar 21:43
Mila: R=2r
R−r=2r−r=r
r=3√6
h=3r
h=9√6
28 mar 22:16