Prosze pomocy
Maciek: | | 3 | |
funkcja liniowa ktorej wykres jest rownoległy do wykresu funkcji y=− |
| +1 i przechodzi |
| | 2x | |
przez punkt A=(−2,−1) ma wzor ?
28 mar 20:50
mir. 1 : błagamm pomocyy
28 mar 20:57
Jolanta: zakładam,że x przez pomyłkę jest w mianowniku
proste równoległe maja takie samo a
| | −3 | |
czyli prosta równoległa ma a= |
| |
| | 2 | |
| | −3 | |
y= |
| x+b dla x=−2 y=−1 podstaw i wylicz b |
| | 2 | |
28 mar 21:01
maciek: nie rozumiem tego ;./
28 mar 21:06
Jolanta: czego nie rozumiesz?
28 mar 21:26
maciek2: mogłabys wytlumaczyc i pomoc ?
28 mar 21:27
28 mar 21:28
Jolanta: przeczytaj to co proxx poleca
28 mar 21:29
proxx: proste równoległe mają tą samą wartość przy x − parametr a, różnią się tylko wyrazem wolnym,
parametrem b. Jeżeli masz określić prostą równoległą to wiesz że Twój parametr a jest taki
sam, a obliczyć musisz parametr b,
podstawiasz do funkcji y = 32x + b Twoj punkt A i otrzymujesz parametr b
28 mar 21:30
maciek2: dobrze ? czy zle ? i co dalej
28 mar 21:48
proxx: dobrze
obliczasz b
28 mar 21:49
proxx: jak obliczysz to do Twojej funkcji y = 32x + b, w miejsce podstawiasz Twoją obliczoną
wartość i masz równoległą przechodzącą przez dany punkt
28 mar 21:50
proxx: y = czerwony−32....
28 mar 21:51
maciek2: i nie wychodzi mi
28 mar 22:00