Okręgi
Baś: Napisz równania stycznych do okręgu
(x−5)
2+(y+3)
2=25 przechodzących przez pkt P(0,7)
Tworzę prostą przechodzącą przez P: y=ax+b => b=7, więc y=ax+7
ax−y+7=0
I teraz.... ze wzoru na odl. pkt od prostej:
| |5a+3+7| | |
| =5 /2 (bo wszystko nieujemne) |
| √a2+1 | |
(5a+10)
2=25(a
2+1)
I jest okej. Tylko
ucieka jedno rozwiązanie i nie wiem−
dlaczego?
28 mar 20:50
28 mar 20:51
rumpek:
28 mar 20:51
Baś: Aaa mogę jutro?

Będę o nim pamiętać, dziękuję; ale rozkminiam Aksjomat i naprawdę chcę mieć z głowy ten dział
28 mar 20:53
ZKS:
Jeszcze prosta x = 0.
28 mar 21:05
Baś: Właśnie wiem..., tylko to powinno wynikać z jakichś obliczeń. Tymczasem, ja to widzę, ale z
rysunkiem.
Denerwuje mnie to
28 mar 21:07
ZKS:
Zawsze się sprawdza czy prosta x = c spełnia warunki zadania kiedyś była tutaj na ten temat
nawet rozmowa.
28 mar 21:09
krystek: A wartośc bezwzględna .
lub podstawiasz do r−nia okręgu i Δ=0 aby prosta była styczna
28 mar 21:09
rumpek: najłatwiej narysować sobie okrąg
28 mar 21:10
krystek: Nie wartośc ale r−nie kwadratowe a2=p⇒a=−√p lub a=√p
28 mar 21:12
Baś: Oczywiście. Tylko rysunek to dla mnie dalej nie jest dowód...
Czyli− reasumując− rysuję... widzę coś "na oko" i wtedy podstawiam i sprawdzam, czy spełnia
równanie, tak?
28 mar 21:12
rumpek: jeżeli jest styczna do Osi O
y
28 mar 21:13
ZKS:
Najlepiej tak zrobić właśnie rysunek wtedy "na oko" zauważasz że może to coś spełnia warunki
zadania sprawdzasz i Ci wychodzi.
28 mar 21:13
Baś: Krystek, ale tutaj mamy coś takiego:
| | 3 | |
25a2+100a+100=25a2+25=> a=− |
| |
| | 4 | |
A z ułożeniem układu równań i Δ=0 , to wiem; ale zwyczajnie rzadko korzystam, chyba że naprawdę
trzeba, bo ... no dużo roboty, a tak szybciej
28 mar 21:13
Baś: Zrobiłam 15 zad. z rysunkami i to jedno
bez... Życie jest takie niesprawiedliwe.

Dziękuję

Jeszcze jedno: znamy jakiś wzór na pole trapezu przy użyciu wektorów lub samych współrzędnych
wierzchołków?
28 mar 21:15
krystek: jeżeli podzielisz go na trójkąty Tak ! znasz współrzędne wierzchołków
28 mar 21:27
Baś: Jej, racja!

Super.
Dziękuję ślicznie
28 mar 21:27
krystek: Rysunek nie chce sie wgrac ,ale już wiesz to ok
28 mar 21:33